Az Európai Unió bejelentése, miszerint Szerbia nem mentesül az orosz olajimport betiltásáról szóló döntés alól, gyakorlatilag Szerbia elleni szankciókat jelent – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő a Prva televízió műsorában a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint. Ha ez megtörténik, annak minden bizonnyal komoly következményei lesznek a gazdaságra nézve.

A végső döntést december 1-re halasztották. Brnabići szerint Szerbiának most egy kicsit másképp kell helyezkednie a jövőben a nemzetközi politikában.

A Horvátország által kezdeményezett döntés az orosz olaj importjának betiltásáról egyértelműen nyílt és ellenséges cselekedet Szerbiával szemben, és a horvátok készek bármit bevetni Szerbia ellen, akár az energiaválságot is.

Menne orosz olaj nélkül is

Arra a kérdésre, hogy Szerbia túlélhet-e orosz olajimport nélkül, a kormányfő igennel válaszolt, de hozzáfűzte, hogy a máshonnan való vásárlás jóval költségesebb lenne Szerbiának. Brnabić szerint azért késik a kormányalakítás, mert volt néhány eloltandó tűz és kiemelt helyzet, amelyeket meg kellett oldani.

A magyarokkal építkeznének

Horvátország megbízhatatlan, ami az olajszállítást illeti; éppen ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kötött megállapodást, hogy megkezdjék a 128 kilométer hosszú olajvezeték építését - mondta szombaton Aleksandar Vucic szerb államfő.

Elmondása szerint országának 75 napra elegendő olaja és 95 napra elegendő benzinje van. Ami a gázt illeti, ők rendelkeznek a legnagyobb tartalékokkal. Tíz napja nem importáltunk külföldről semmit, ami a gázt illeti – fogalmazott a szerb elnök.