Vučić sunyiban Putyin tyúkszemére lépett – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó Aleksandar Vučićra, Szerbia államfője és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin jó viszonyára utalva. A hírportál szerint ennek tükrében meglepő, hogyan szavazott Szerbia az ENSZ Közgyűlésén.

A világszervezet tagállamai határozatot fogadtak el, amellyel lehetővé tette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy távolról vegyen részt az ülésen, annak ellenére, hogy Oroszország állandó ENSZ-nagykövete hevesen ellenezte ezt. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem kapott meghívót a rendezvényre

Szembe mentek a várakozásokkal

Mindezek miatt sokan arra számítottak, hogy a Moszkvával hagyományosan szövetségesi viszonyt ápoló országok, köztük Szerbia, nem szavazzák meg, hogy az ukrán államfő részt vegyen a Közgyűlés munkájában. A belgrádi ENSZ-nagykövet azonban igennel szavazott.

Az ENSZ Közgyűlésének 193 tagja van, közülük 101 szavazott igennel, heten ellenezték Zelenszkij felszólalását, 19 ország pedig tartózkodott a voksolástól. Moszkva álláspontja mellett csak Fehéroroszország, Kuba, Észak-Korea, Eritrea, Nicaragua és Szíria állt ki.

Az ENSZ Közgyűlése néhány nappal azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, követelte Moszkvától, hogy vonja vissza csapatait, három héttel ezelőtt pedig a testület ismételten elítélte Oroszországot, mert „borzalmas humanitárius válságot” idéz elő.