Szerbiában egyelőre még nincs határozott vélemény arról, hogy mindenkinek, akinek a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak, szüksége lesz-e egy harmadik dózisra. A protokoll kidolgozásával megvárják, amíg a fejlesztő China National Pharmaceutical Group közzéteszi a vizsgálat harmadik fázisának eredményeit - mondta Marija Gnjatović, a szerb Atomenergia Alkalmazási Intézet (INEP) munkatársa a Szabad Európa Rádió (RFE) helyi portáljának.

A kérdést azért vizsgálják Szerbiában, mert egy 10 ezer oltotton végzett immunogenitási felmérés szerint a 20 és 65 év közötti emberek valamivel kevesebb mint 10 százalékánál nem mértek semmilyen antitestválaszt a második oltás után két héttel. A Sinopharmmal beoltott idősebb szerb lakosság körében valamivel alacsonyabb antitestválaszt regisztráltak. Mivel az immunrendszerben létezik T-sejtes immunválasz is, egyelőre azt még vizsgálják, hogy mennyire hatékony védettsége lehet azoknak, akiknél antitestválaszt nem tapasztaltak. Ezt a kérdést már az Egyesült Arab Emírségekben március eleje óta kutatják, ahol sokaknak már harmadik oltást is adtak, kiderítve, hogy az hogyan segíti az immunizálást. Maga a gyártó is jelezte, hogy ezt a kérdést jobban át kell nézni.

Bár még protokoll nincs a harmadik oltásról, Gnjatović az RFE-nek azt mondta, hogy vélhetően nem minden beoltott embernek lesz szüksége egy újabb dózisra. Ezt csak néhányaknak kell megkapniuk - akiknél egyáltalán nem, vagy csak enyhébb reakció alakult ki. Azt is kiemelte, hogy nem kétséges, hogy az újabb technológiájú vakcinák hosszabb távú védelmet alakítanak ki a szervezetben, legalább egy évre védettséget adhatnak, de hangsúlyozta, hogy minden vakcina biztonságos, a kínai is hatásos, de később indul meg az ellenanyag termelés. Fontos tudni, hogy az alkalmazási előírások szerint az első után 28 nappal szabad beadni a második dózist, és innentől számítva 28 napon belül alakul ki a teljes védettség a Sinopharm-vakcina esetében, addig az oltottaknak vigyázniuk kell és úgy kell viselkedjenek, mintha nem kaptak volna oltást. Addig a betegség ugyanis megfertőzheti őket, akár súlyos tünetes Covid-19 betegségük is lehet (más vakcináknál is a második dózis beadása utáni második hét végére történik meg a teljes immunizálás).

Izgalmas kutatási eltérések

A múlt héten publikáltak Szerbiában egy a vakcinák hatékonyságát vizsgáló kutatás szerint egyetlen ott használt vakcina után sem regisztráltak olyat, hogy jelentős mennyiségű ember kórházba került volna koronavírussal a második oltás felvétele után. A Szputnyik V. esetében ez 0,1, a Sinopharmnál 0,2 százalék volt, ami épp fordított eredményt mutat a hétvégén a magyar kormány által publikált adatokhoz képest. A Pfizer/BioNTech-oltások beadása után tüdőgyulladás csak az érintettek 0,1 százalékánál alakult ki, míg a két vektorvakcinánál 0,3-0,3 százalék esetében fordult ez elő, itt a Sinopharm 0,7 százalékot mutat.

Magyarországon az jött ki a hétvégén közzétett adatok szerint, hogy 1,4 millió oltás beadása után alig 5714 ember kapott áttöréses fertőzést, vagy betegedett meg az oltás ellenére is, és hivatalosan többet regisztráltak a Pfizer/BioNTech-vakcinájánál. Valamint 273 haláleset történt a duplán oltottaknál, amit a Covid-19 okozott. Százalékos arányt nézve ez 0,041 százalékos megbetegedést jelent, míg a halálozási arány csak 0,0195 százalék volt. A Sinopharm esetében 78, a Pfizer/BioNTech-nél ezt 175 főt jelent. Viszont az adatok összehasonlíthatóságát nehezíti - ahogy arra a BioNTech alelnöke és az mRNS-technológia kidolgozója, Karikó Katalin is rámutatott - hogy eltérő korcsoportok és egészségi állapotú emberek kapták a két készítményt: Pfizer/BionTechet leginkább az idősek és az autoimmun betegségekkel küzdők kaptak, míg a Sinopharmot addig csak az alapbetegség nélküli idősek kapták többségében. Az is különbség, hogy az amerikai-német fejlesztésű oltást az oltottak közel 40 százaléka kapta meg, míg a Sinopharmot valamivel több mint a negyedük. Tehát lehetnek eltérések emiatt is.

A magyar kormány által hivatkozott a Lancet egyik mellékkiadványában megjelent, tudományos ellenőrzésen nem átesett, tizenkét ember esetét leíró Sinopharm-kutatás Szerbiában nem hivatkozási alap, noha ott készült a vizsgálat. A kismintás kutatás egyébként magas immunizálási eredményeket mutatott a készítmény esetében.

A hazánkban használt vakcinák közül a Sinopharm a legdrágább a 30 euró+áfás árával.