Valójában soha sem szűnt meg a bevásárlóturizmus Szabadka és Szeged között. A szabadkaiak sok mindent a határ túloldalán vásárolnak meg: csokoládét, sajtot, kolbászt, de televíziót, okos órát, mobiltelefont, kerti széket és rostélysütőt is - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó a helyi Danas riportja alapján

A kérdésre, miszerint megéri-e a határ túloldalára menni ezekért, a válasz igen, hiszen a mai napig sokan “áfáznak”, így megkeresik az ő tortaszeletüket, míg mások csak azért vásárolnak ott, mert az árak valamivel kedvezőbbek és a választék is sokkal nagyobb.

Az emberek azonban nem szívesen állnak sorban, hogy visszaigényeljék az általános forgalmi adót, ezért vannak olyanok, akik ebből élnek, és hetente több alkalommal kívánságlista alapján leszállítják a Magyarországon vásárolt árut.

Megy a nagy számolgatás

A legnagyobb torlódás hétfőnként alakul ki a határokon, hiszen ekkor gyengébb Szabadkán az ócskapiac és az árusok ilyenkor töltik fel a tartalékaikat, ilyenkor vásárolnak be Magyarországon. A várakozás az áfás sorban ilyenkor három-négy óra is lehet.

A nagy bevásárlóközpontokhoz viszonyítva most sokkal kedvezőbbek az árak a piacokon. A Tejpiacon a magyar árusok sokkal kedvezőbb áron kínálják a kávét, csokoládét, hústermékeket, kozmetikumokat. Míg Szabadkán egy kilogramm disznóhúsért 800 dinárt (2800 forint) is elkérnek, Magyarországon annak kilója 600 dinárba kerül.

A Danasnak nyilatkozó árus azt mondja, nemcsak a szabadkaiak vásárolnak Magyarországon, hanem a belgrádiak is, míg a magyarországi vásárlók elsősorban ruhaneműért jönnek a szabadkai ócskapiacra.