Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy különbség a 2015-ös helyzethez képest, hogy most még időben vagyunk, és talán megelőzhetünk egy az akkorihoz hasonló bevándorlási válságot - derült ki Várhelyi Olivér, bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos Magyar Nemzetnek adott interjújából. Az Európai Uniónak újfajta partnerségre van szüksége Törökországgal mind a gazdasági, mind a migrációs együttműködést illetően. És nemcsak Ankarával, hanem a Nyugat-Balkánnal is meg kell erősíteni az együttműködést a migráció tekintetében.

Folytatni kell a Törökországgal hat éve kötött megállapodás végrehajtását, miközben vannak olyan szempontok, amikről 2015–2016-ban még nem eshetett szó. Ilyen a török határvédelem minél átfogóbb támogatása, valamint az Afganisztán jelentette kihívás Törökországra, így Európára nézve. Valamelyest könnyíti a helyzetünket, hogy az utóbbi időben elindult egy enyhülési folyamat a török–uniós kapcsolatokban.

Szerbiában új lendületet kapott a reformfolyamat. Ennek kiemelt területe a jogállamiság, elég csak az alkotmánymódosítást példaként hozni. A szerb kormányzat komoly és nehéz politikai döntéseket hozott, és Várhelyi szerint eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. A biztos támogatja az előrelépést. Innentől a tagállamokon múlik, hogy egy-két kivétellel az összes tárgyalási fejezet megnyílik-e Szerbiával még ebben az évben.