Szerbiában országszerte tömeg van a benzinkutaknál, ahol az emberek nagy tételben vásárolnak üzemanyagot. A 72 ezres Csacsakon például nagy a zsúfoltság van a töltőállomásoknál, minden oldalon járművek állnak, ami csütörtök este szokatlan - írja a Nova.rs.

"A központtól nem messze lévő benzinkútnál voltam. Nem hivatalosan megtudtam, hogy a NIS nem korlátozta az üzemanyag vásárlását, a többiek pedig 20 literig. Az emberek félnek, látom a kétségbeesett arcokat. Az egyik gazda ezer eurót váltott, hogy olajkészleteket halmozzon fel, mert szüksége van rá a mezőgazdasági terményekhez. Ez egy borzalom, mintha háborúban lennénk" - nyilatkozta a lapnak egy helyi. Az egyik számla szerint, amit a lap bemutatott, egy férfi 399 liter üzemanyagot vásárolt, és több kannát hozott, hogy tartalékolja is a benzint. 

Szerbia kormánya február 12-én korlátozta az üzemanyagok árát, és az indoklás szerint a döntést a nagyobb zavarok megelőzése és a lakosság életszínvonalának megőrzése érdekében hozták, miután a korábbi áremelések közvetlenül érintették minden más áru és szolgáltatás árát. A csacsaki beszámolók szerint a helyi Lidlt tartós élelmiszerért rohanták meg, el is fogyott a liszt.

Nem a közép-szerbiai város az egyetlen, ahol megrohanták a benzinkutakat: az újvidéki lakosok is a töltőállomásokra siettek, és információk keringenek arról, hogy korlátozzák majd a megvásárolható üzemanyag mennyiségét. Az emberek a közösségi oldalakon terjesztik, hogy korlátozzák az üzemanyag eladását, de hivatalos döntés erről nincs.

Az újvidéki lakosok, akik a NIS Mercator melletti benzinkútján szeretnének tankolni, a 021.rs szerint 20-30 percet várakoznak már. A kútnál dolgozók azt állítják, hogy a kereslet nagyobb, mint szerda este, amikor Aleksandar Vučić elnök beszédet mondott és nyugtatta a népet.

"Minden elegendő mennyiségben van, és Szerbiának egyáltalán nincs gondja a kőolajszármazékok ellátásával. Nyilvánvaló, hogy valaki szándékosan gerjesztenek pánikot" - közölte a szerb kormány a Blic-csel.

A lap azt írja, hogy egyes vállalatok megpróbáltak mesterségesen hiányt okozni azzal, hogy korlátozták az üzemanyagok értékesítését, amelyek árát március 14-ig befagyasztották. Az Europremium BMB 95-ös benzinről van szó, amely nem lehet drágább 171 dinárnál (555 forintnál) literenként, valamint az Eurodieselről, amelynek árkorlátja 179 dinár (581 forintnál) literenként.

A közösségi oldalakon keringő hírek szerint egyes vállalatok ma 20 literre korlátozták ezen üzemanyagok értékesítését személygépkocsiknál, 50 literre traktoroknál és 100 literre teherautóknál. Ugyanakkor megtiltották az üzemanyag kannákba való töltését.

Ezek a lépések ellentétesek a kormányrendeletben foglaltakkal, amelyben egyértelműen tájékoztatták a kutasokat, hogy nem okozhatnak mesterséges hiányt. A dokumentum szerint nem szállíthatják ezeket az üzemanyagokat az elmúlt 12 hónap átlagánál kisebb mennyiségben.

Videón, ahogy tömegek várakoznak a kutaknál:

Magyarországon mennyiségi korlátozást több kút is próbált bevezetni, de közben a kormány plusz támogatásról biztosította a kutasokat, miután az ukrán-orosz-háború miatt a Brent olaj ára 110-115 dolláros hordónkénti szintre emelkedett.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.