A köztársasági választási bizottság (RIK) adatai szerint 14 óráig a választásra jogosultak 26,11 százaléka adta le voksát, négy évvel ezelőtt ez az arány 28,89 százalék volt. Annak ellenére, hogy a bojkottra buzdító ellenzék szeretné, ha a részvétel 50 százalék alatt maradna, hogy illegitimnek nevezhesse az új kormányt, a várakozások szerint 50-52 százalékos részvétel várható.

A szavazókörökben a választási bizottság tagjainak kötelező a maszk és a kesztyű viselete, a szavazóknak ez csak ajánlott, a szavazóhelyiségbe lépéskor mindenkinek maszkot adnak és fertőtlenítik a kezét.

QP | Quality Placement

Vucic bízik pártja sikerében

Szavazata leadásakor Aleksandar Vucic államfő, aki egyben a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke és listavezetője, kijelentette: magas részvételi arányra és jó eredményre számít, bízik pártja sikerében, és arra készül, hogy este - már a győztes párt elnökeként - az ország jövőjéről beszélhessen.

Ana Brnabic miniszterelnök - aki szintén a SNS tagja - a voksoláskor reményének adott hangot, hogy az állampolgárok elégedettek az elmúlt négy év eredményeivel, és szeretnék, ha továbbra is azon az úton haladna az ország, amelyre 2014-ben lépett, akkor amikor Aleksandar Vucic lett a miniszterelnök.

A kormánykoalíció kisebbik partnerének, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) az elnöke, Ivica Dacic közölte, jobb eredményre számít, mint négy évvel ezelőtt, és azt tervezi, hogy már hétfőtől az országot érintő fontos kérdések megoldásán fog dolgozni.

Pásztor István is lát esélyt

Az elmúlt időszakban szintén a kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Pásztor István szavazata leadásakor elmondta, a kampány alatt azt vette észre, hogy az embereket igenis érdekli a politika, és rengetegen mondták, hogy vasárnap élni fognak szavazati jogukkal. "Abban vagyunk érdekeltek, hogy erős magyar parlamenti érdekérvényesítő erő legyen a Vajdasági Magyar Szövetség, még erősebb, mint az elmúlt négy évben, és látom ennek az esélyeit és lehetőségeit."

A 7,2 milliós Szerbia az első ország Európában, ahol a koronavírus-járvány kitörése óta választást szerveztek. A legfrissebb adatok szerint a nyugat-balkáni országban 12 894 fertőzöttet regisztráltak, és 261-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenkettedik parlamenti választás. 1990 óta negyedszer történik meg, hogy egy időben rendeznek önkormányzati, tartományi és parlamenti szavazást. A valamivel több mint 6,5 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár 7 és 20 óra között adhatja le voksát, az első, nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatóak.

A parlamentbe jutásért küzdő ellenzék meghatározó alakja, Vojislav Seselj, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke kijelentette, nem aggódik azon, hogy milyen lesz az eredmény, szerinte nem kétséges, hogyan döntenek az állampolgárok, ha a radikálisokról van szó. Ha pártja nem lépné át a három százalékos parlamenti bejutási küszöböt, akkor négy évig szomorkodnának, de utána újrapróbálkoznának - írja az MTI.

Sergej Trifunovic, az ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalmának (PSG) vezetője szavazásra szólította az embereket. Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint visszavonul-e a politikától, ha nem éri el a három százalékos bejutási küszöböt, a színész viccelődve azt válaszolta, akkor rituális öngyilkosságot fog elkövetni.

A parlamenti bejutásra szintén esélyes Seprű 2020 elnevezésű tömörülés elnökségi tagja, Milos Jovanovic arról beszélt, hogy a választás nagy meglepetése lehet a mozgalma, és egyáltalán nem kétli, hogy bejutnak a parlamentbe.