Komolyan kellene büntetni azokat, akik nem tartják be a járványügyi előírásokat - nyilatkozta  Predrag Kon járványügyi szakember, a szerbiai köztársasági válságstáb tagja a helyi médiának a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint.

Mindazok, akik lélegeztetőgép segítségére szorulnak, életveszélyben vannak. - Van egy tizenhat éves fiú, aki nagyon súlyos állapotban van. Mindezek a történések arra utalnak, hogy a vírus keresi az érzékeny populációt és a családokon keresztül bekerül az iskolákba - mondta Kon, majd arról beszélt, hogy a védőoltás felvétele nem kellene, hogy kérdéses legyen. Szerinte hatékonyabbnak és gyorsabbnak kell lenniük az embereknek. Egyértelmű a szakma ajánlása a 12 éven felüliek oltásáról, és hamarosan engedélyt kap a védőoltás az 5 és 11 év közöttieknek is.

A szakértő szerint aki fiatalon veszi fel a védőoltást, hosszabb immunitással rendelkezhet. Mindenki, aki a kínai Sinopharm védőoltását vette fel, már négy hónappal a második dózis felvétele után megkaphatja a booster dózist, és ez javasolt is most, amikor a vírus ilyen mértékben jelen van.

A szakember szerint azok is vegyék fel a harmadik oltást 4 hónap után, akiknek valamilyen krónikus betegségük van. A gyermekek oltásával hatalmas gátat lehet szabni a vírus terjedésének, hiszen ők potenciálisan nagy fertőzőcsoportnak számítanak.