Szerbiában márciusi átlagbérhez képest az augusztusi 5,5 euróval, vagyis 650 dinárral (1950 forint) volt alacsonyabb – idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó a Köztársasági Statisztikai Hivatal, amely a hónap vége felé közzétette az átlagfizetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Ezek szerint Szerbiában az augusztusi nettó átlagbér 64639 dinár, vagyis 548 euró volt. Márciusban 65 289 volt az átlagbér.

Az elmúlt hat hónapban márciusban volt a legmagasabb a szerbiai átlagbér, s az augusztusi volt a legalacsonyabb. Az elmúlt három hónapban folyamatosan csökkent az átlagbér, miközben az elmúlt időszakban jelentős áremelkedések történtek minden téren.

Az átlagbérnél sokkal pontosabb képet ad a munkavállalók fizetéséről a medián, vagyis az átlagbér középértéke, amely az előző hónapokban 49 999 dinár volt, augusztusban pedig hatvanhat dinárral csökkent, ami azt jelenti, hogy augusztusban a munkavállalók fele 49 933 dinárnál kevesebb összeget vitt haza. Ez azt jelenti, hogy a polgárok felének kevesebb mint 423 euróból kellett megélnie a hónapban, vagyis egy napra 14,1 euró jutott.