Az idén már négy jégvédelmi rakétát ki kellett lőnie Szerbiában a ludasi Kenéz Józsefnek - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó a szakemberrel készült riportjában. Kenéz hetedik éve dolgozik a helyi rakétakilövő állomáson. Mint mondja, most van elég muníció, amint lőnek, azonnal pótolják az elhasznált rakétákat.

Tíz napja szóltak szóltak, hogy mennem kell. A központból értesítenek, hogy lőni kell és akkor azonnal ott kell lenni. Négy rakétát lőttem ki, a város és Királyhalom irányába. Magyarország felől jöttek a felhők, reagálni kellett. A rakétakilövők egyébként négyezer dináros (12 ezer forint) juttatást kapnak a szabadkai önkormányzattól, és ugyanennyit a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézettől.

Kenéz azt is elmondta, hogy az idén Észak-Bácskában még nem esett jég. A nagyobb probléma az, hogy egyes kilövőállomások nem működnek, mert nincsenek meg a technikai feltételek, mások pedig azért nem tudnak üzemelni, mert nincs, aki vállalná ezt a feladatot a helyiek közül. Ludason most van elég rakéta, összesen nyolc, így ha szükségesá, azonnal tudnak reagálni.

Szabadka város területén jelenleg 130 rakéta van összesen, amit 13 állomáson használnak fel. Nem működik viszont sem a nagyfényi, sem a csantavéri rakétakilövő állomás, ezeket ugyanis teljesen tönkretették, helyükön illegális szeméttelep van. Nagyradanovácon, Palicson és Misicevón pedig nincs, aki szükség esetén kivonulna, és kilőné ezeket a rakétákat - erősítette meg a kilövő szakember szavait Vitkovity Aleksandar, Szabadka önkormányzata Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságának titkára.

Az önkormányzat 1,5 millió dinárt irányzott elő a rakétakilövők kifizetésére és további kétmilliót rakéták vásárlására. A 47 darab nagy hatótávolságú rakétával 8000 méter magasságban ezüst jodidot juttatnak a jégfelhőkbe, amelyek ettől szelídebb esőfelhőkké alakulnak át.