A gázolaj átlagára a hét közepén nem változik. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 453 forint/liter
  • gázolaj: 447 forint/liter

A múlt héten a Brent olaj hordónkénti ára a hét elejéhez képest 2 százalékot csökkent, 73 dolláros szinten állt meg az árfolyam vasárnap. A forint azonban a múlt héten gyengült a dollárral szemben, már közel 305 forintot kell fizetni érte, a hét elején még 299 forint volt az árfolyam. Ez 2 százalékos gyengülést jelent - írta a Holtankoljak.hu.

Döntött az OPEC+, csökkenhet az olajár

Jó hír azonban, hogy hétfőn több mint egy hónapos mélypontra került a kőolaj ára azután, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ néven emlegetett csoport vasárnap megállapodott a kőolaj-kitermelés növeléséről - adta hírül az MTI.

Röviddel 11 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 2,03 dollár (2,76 százalék) csökkenéssel, 71,56 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára hordónként 2,06 dollárral (2,88 százalékkal) 69,50 dollárra süllyedt. A kőolaj ára utoljára június 7-én volt ilyen alacsony.

Növelik a kitermelést

Az OPEC+ csoport országainak szakminiszterei vasárnap arról állapodtak meg, hogy minden hónapban napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést, amíg ki nem vezetik a napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást. Az olajpiaci fejleményeket és az együttműködésben részt vevő országok teljesítményét decemberben tekintik át újra és értékelik a szakminiszterek. Jelenleg azt tervezik, hogy 2022 szeptemberének végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától.

Az OPEC+ csoport tavaly májustól 9,7 millió hordóval fogta vissza az olajkitermelést, hogy megállítsa az árak zuhanását a kereslet meredek visszaesésének közepette. A helyzet javulásával párhuzamosan, tavaly augusztus óta azonban fokozatosan emelték kitermelésüket, így az utóbbi hónapok közül májusban 350 ezer, júniusban további 350 ezer, júliusban pedig 400 ezer hordóval.