Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint novemberben az előző hónaphoz képest szezonális és naptári hatással kiigazítva a kivitel volumene 0,4 százalékkal 99,3 milliárd euróra, a behozatalé pedig 1,6 százalékkal, 79,6 milliárd euróra emelkedett, így a kereskedelmi mérleg többlete 19,7 milliárd eurót tett ki. Elemzők arra számítottak, hogy az export 0,7, az import pedig 1,0 százalékkal bővült.

A kiigazítatlan adatok viszont arról tanúskodnak, hogy a kivitel nagyobb ütemben bővült mint a behozatal novemberben. Eszerint Németország 102,2 milliárd euró értékben exportált és 81,7 milliárd euró értékben importált javakat, így a kivitel értéke 7,6, a behozatalé pedig 5,4 százalékkal növekedett az előző év azonos hónapjához képest. A kereskedelmi mérleg 20,6 milliárd eurós többlettel zárt az előző havi 22,3 milliárd euró után. Egy évvel korábban 17,4 milliárd euró volt a szufficit.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 24,7 milliárd eurós többletet mutatott novemberben az előző havi 22,9 milliárd euró után. Tavaly novemberben 18,5 milliárd eurót tett ki a többlet. Az év első tizenegy hónapjában a kiigazítatlan adatok szerint az export 1103,9 milliárd, az import pedig 874,8 milliárd euróra rúgott, így a kereskedelmi mérleg többlete 229,1 milliárd euró volt, a folyó fizetési mérlegben pedig 224 milliárd eurós szufficit keletkezett.

Az Európai Unió tagállamaiba novemberben 9,5 százalékkal exportált többet Németország az egy évvel korábbinál, míg importja 6,3 százalékkal emelkedett. Németország euróövezeti exportja 8,8 százalékkal nőtt, az euróövezeten kívüli uniós tagállamokba pedig 10,8 százalékkal exportált többet, mint egy évvel korábban. Az Európai Unión kívüli export 5,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az euróövezeti országokból az import 5,5 százalékos, az euróövezeten kívüli uniós tagállamokból 8,2 százalékos növekedést mutatott. Unión kívüli országokból 3,4 százalékkal emelkedett az import értéke.