Az ügyészséghez fordult Romániában az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség az energiaárak befagyasztásáról és a számlák részleges kompenzációjáról rendelkező 118-as sürgősségi kormányrendelet miatt, amit a 259-es törvény formájában hagyott jóvá a parlament - adta hírül a Maszol. A szakszervezet szerint a kormánykoalíció pártjainak vezetői és a kormány tagjai „szervezett bűnözői csoportot” hoztak létre a szóban forgó jogszabály elfogadására.

„A feladataik hibás végrehajtásából fakadó döntéseikkel ezek károkat okoznak a közpénzek felhasználásában, aláássák a nemzetgazdaságot és megsértik az állampolgárok érdekeit és jogait” – olvasható a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének címzett dokumentumban. Az Alfa Kartell azzal vádolja a pártvezetőket és a kormány tagjait, hogy minimum kétmilliárd lej (150 milliárd forint, nagyjából egy Puskás stadion ára) kárt okoztak az államkasszának a „spekulatív módon megállapított energiaárak kompenzálása révén, s ami még súlyosabb, ezáltal jóváhagyják a spekulatív módon megállapított energiaárak indokolatlanul magas szintjét”.

A feljelentés szerint a kormánynak tudomására juttatták, hogy melyek volnának az energetikai válsághelyzet kezelésének helyes módozatai, azonban az nem vette figyelembe a munkáltatói szervezetek és a szakszervezetek javaslatait. A dokumentum szerzői szerint a hazai energetikai piacon nincs valós konkurencia, április 1-től pedig, amikor érvényét veszti a szóban forgó jogszabály, „a spekulatív módon megállapított árak normális árakká válnak, amiket a gazdasági szereplőknek és a lakosságnak kell majd fizetniük”.