Kedden tette közzé az AP azt a vizsgálati dokumentumot, amelyből kiderül, hogy a 2018-as kongói ebola-járvány idején egy WHO-s orvos megvesztegetett egy helyi nőt, akit teherbe ejtett. Jean-Paul Ngandu szerződést is kötött a sértettel, melyben azt ígérte, hogy pénzt fizet a fiatal nőnek, fedezi a terhesség költségeit és vesz neki egy földterületet. A szerződést "a szervezet integritásának és jó hírnevének védelme érdekében" a WHO két másik munkatársa is aláírta. További szexuális zaklatási vádak is érték a szervezet helyi munkatársait, akik több helyi nőt kizsákmányolhattak, visszaélve hatalmukkal különböző előnyöket ígérve az áldozatoknak.

A WHO nem kívánta kommentálni az AP által közölt vádakat, és közölte, hogy megvárja a WHO munkatársait érintő, a kongói járvány kitörése során elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására tavaly októberben létrehozott bizottság kutatásának eredményeit. Ez viszont nem nyugtatta meg az amerikai és európai támogatókat, valamint diplomatákat.

"Az Egyesült Királyság zéró toleranciát alkalmaz a szexuális kizsákmányolással és zaklatással szemben - és ez kiterjed az általunk finanszírozott valamennyi nemzetközi szervezetre" - mondta Simon Manley, az Egyesült Királyság genfi ENSZ-nagykövete. "Sürgősen beszélünk a WHO-val és más nagy adományozókkal, hogy megállapítsuk mi történt" - tette hozzá, ami azért is jelzésértékű, mert Nagy-Britannia a WHO második legnagyobb adományozója az Egyesült Államok után.

"Aggasztó, hogy a WHO a jelek szerint elhallgatja ezt a visszaélést, és nem ítéli el nyilvánosan ezeket az állításokat" - mondta Clare Wenham, a London School of Economics globális egészségpolitika adjunktusa, aki a WHO nemi és finanszírozási kérdéseit tanulmányozta. "Sok szó esik arról, hogy a WHO-nak több pénzt kellene adni, de nem hiszem, hogy bármelyik kormánynak el kellene magát erre köteleznie, amíg nem tudjuk, hogy ez egy olyan szervezet, amelyben megbízhatunk" - magyarázta a helyzet lehetséges következményeit.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány, az ügynökség harmadik legnagyobb finanszírozója azt mondta, hogy elvárja az ENSZ-ügynökségektől, hogy a lehető leggyorsabban folytassanak alapos vizsgálatokat a szexuális visszaélések ügyében. "A mi szerepünk finanszírozóként az, hogy az alapítványtól támogatásban részesülő szervezeteket az átláthatóság és elszámoltathatóság legmagasabb színvonalához tartsuk, és ragaszkodjunk ahhoz, hogy lépéseket tegyenek a jövőbeni visszaélések megelőzésére" - közölte az alapítvány.

Újvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy az uniós vezetés "alaposan figyelemmel fogja kísérni a vizsgálatokat". Elmondta, hogy a bizottság kész felülvizsgálni vagy felfüggeszteni a finanszírozást "minden olyan partner esetében, amely nem felel meg az előírt szigorú etikai és szakmai szabályoknak, valamint normáknak". Tavaly az Európai Bizottság mintegy 114 millió eurót adott a WHO-nak.

A Világbank közölte, hogy "erősen aggódik" a WHO-nál felmerült újabb szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak miatt. A bank tavaly szüneteltette a kongói hatóságokkal folytatott tárgyalásait az ügynökségek, köztük a WHO új finanszírozásáról, amikor az ebolajárvány idején történt általános szexuális visszaélésekről szóló jelentések láttak napvilágot.

A héten egy másik elmarasztaló jelentés is született, de az a WHO szakmai munkáját kritizálta, mely szerint a koronavírus pandémia kirobbanásában szerepe volt a szervezet rossz szakmai fellépésének.