Kedden tette közzé az AP azt a vizsgálati dokumentumot, amelyből kiderül, hogy a 2018-as kongói ebola-járvány idején egy WHO-s orvos megvesztegetett egy helyi nőt, akit teherbe ejtett. Jean-Paul Ngandu szerződést is kötött a sértettel, melyben azt ígérte, hogy pénzt fizet a fiatal nőnek, fedezi a terhesség költségeit és vesz neki egy földterületet. A szerződést "a szervezet integritásának és jó hírnevének védelme érdekében" a WHO két másik munkatársa is aláírta. További szexuális zaklatási vádak is érték a szervezet helyi munkatársait, akik több helyi nőt kizsákmányolhattak, visszaélve hatalmukkal különböző előnyöket ígérve az áldozatoknak.

A WHO nem kívánta kommentálni az AP által közölt vádakat, és közölte, hogy megvárja a WHO munkatársait érintő, a kongói járvány kitörése során elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására tavaly októberben létrehozott bizottság kutatásának eredményeit. Ez viszont nem nyugtatta meg az amerikai és európai támogatókat, valamint diplomatákat.

QP | Quality Placement

"Az Egyesült Királyság zéró toleranciát alkalmaz a szexuális kizsákmányolással és zaklatással szemben - és ez kiterjed az általunk finanszírozott valamennyi nemzetközi szervezetre" - mondta Simon Manley, az Egyesült Királyság genfi ENSZ-nagykövete. "Sürgősen beszélünk a WHO-val és más nagy adományozókkal, hogy megállapítsuk mi történt" - tette hozzá, ami azért is jelzésértékű, mert Nagy-Britannia a WHO második legnagyobb adományozója az Egyesült Államok után.

"Aggasztó, hogy a WHO a jelek szerint elhallgatja ezt a visszaélést, és nem ítéli el nyilvánosan ezeket az állításokat" - mondta Clare Wenham, a London School of Economics globális egészségpolitika adjunktusa, aki a WHO nemi és finanszírozási kérdéseit tanulmányozta. "Sok szó esik arról, hogy a WHO-nak több pénzt kellene adni, de nem hiszem, hogy bármelyik kormánynak el kellene magát erre köteleznie, amíg nem tudjuk, hogy ez egy olyan szervezet, amelyben megbízhatunk" - magyarázta a helyzet lehetséges következményeit.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány, az ügynökség harmadik legnagyobb finanszírozója azt mondta, hogy elvárja az ENSZ-ügynökségektől, hogy a lehető leggyorsabban folytassanak alapos vizsgálatokat a szexuális visszaélések ügyében. "A mi szerepünk finanszírozóként az, hogy az alapítványtól támogatásban részesülő szervezeteket az átláthatóság és elszámoltathatóság legmagasabb színvonalához tartsuk, és ragaszkodjunk ahhoz, hogy lépéseket tegyenek a jövőbeni visszaélések megelőzésére" - közölte az alapítvány.

Újvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy az uniós vezetés "alaposan figyelemmel fogja kísérni a vizsgálatokat". Elmondta, hogy a bizottság kész felülvizsgálni vagy felfüggeszteni a finanszírozást "minden olyan partner esetében, amely nem felel meg az előírt szigorú etikai és szakmai szabályoknak, valamint normáknak". Tavaly az Európai Bizottság mintegy 114 millió eurót adott a WHO-nak.

A Világbank közölte, hogy "erősen aggódik" a WHO-nál felmerült újabb szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak miatt. A bank tavaly szüneteltette a kongói hatóságokkal folytatott tárgyalásait az ügynökségek, köztük a WHO új finanszírozásáról, amikor az ebolajárvány idején történt általános szexuális visszaélésekről szóló jelentések láttak napvilágot.

A héten egy másik elmarasztaló jelentés is született, de az a WHO szakmai munkáját kritizálta, mely szerint a koronavírus pandémia kirobbanásában szerepe volt a szervezet rossz szakmai fellépésének.