Az uniós parlament tájékoztatása szerint a behozatali vámok kiszámítására vonatkozó új szabályoknak választ kell adniuk a kínai piacgazdaság helyzetének és a nem uniós országok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatának ellentmondásaira, amelyek súlyos beavatkozást jelentenek az európai gazdaság számára.

A képviselők szerint a dömpingellenes vizsgálatoknak figyelembe kell venniük, hogy az exportáló ország betartja-e a nemzetközi munkaügyi, a fiskális és a környezetvédelemre vonatkozó nemzetközi normákat, a tulajdonjogokat, külföldi befektetéseket szabályzó, valamint az adó- és csődeljárással kapcsolatos intézkedéseket.

Az Európai Bizottságnak részletes jelentést kell készítenie egy adott ország vagy ágazat sajátos helyzetéről, amelyre a vámok kiszámítását alkalmazza.

A tagországok közötti tárgyalások egy hét múlva szerdán kezdődhetnek meg - közölte a parlament.

Az európai acélgyártásban összesen három és fél millió ember dolgozik, akiknek több mint 20 százaléka, 85 ezer ember vesztette el állását 2008 óta. A világ 1,6 milliárd tonnás acéltermelésének felét Kína adja, és 2015-ben már 112 millió tonna öntvényt exportált. Az Európai Bizottság adatai szerint Kína részesedése az öt évvel ezelőtti nulláról mára 45 százalékra nőtt az európai betonacél (rebar) piacon.

Az Európai Unió (EU) legutóbb május közepén vetett ki dömpingellenes vámot a vasból vagy acélból készült varrat nélküli csövek kínai behozatalára annak érdekében, hogy az európai acélipart megvédje az esetleges túlkapacitástól.