"Nem azért jöttem Erdélybe, hogy beavatkozzam a román belpolitikába, Magyarország is kényes arra, hogy ilyesmi ne történjen meg" - nyilatkozta a vasárnapi romániai parlamenti választás előtt négy nappal a Marosvásárhelyre látogató Szijjártó Péter, majd azonnal botrányt okozott az RMDSZ-kampány egyik hangjaként - írja a hvg.hu.

Az RMDSZ mellett azóta kampányol a Fidesz, hogy a Kelemen Hunor vezette érdekképviselet szövetséget kötött a magyar kormánypárttal. A vasárnapi parlamenti választás előtt Gulyás Gergely hozta Erdélybe a Fidesz támogató üzenetét, illetve a kampány hajrájában Szijjártó Péter is felbukkant. Ő nem csupán tárgyalt, nyilatkozott és parolázott az RMDSZ politikusaival (többek között Marosvásárhely frissen megválasztott polgármesterével, Soós Zoltánnal), de a magyar érdekvédelmi szervezet telefonos kampányának is ő lett a hangja.

"Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll" - szólította meg a hvg.hu szerint a magyar külügyminiszter az RMDSZ-es adatbázisban szereplőket telefonon és arra buzdította a vonal másik végén lévőket, hogy menjenek szavazni, mert "a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben".

Azonban hiba csúszott a számításba, mert a magyar nyelvű kampányüzenet, Szijjártó Péter hangjával nemcsak a magyar választókhoz jutott el, hanem olyan románokhoz is, akik szerepeltek ugyan az RMDSZ adatbázisában, de egy szót sem tudnak magyarul. A román választók kiszámítható ingerültséggel reagáltak a kizárólag magyar nyelvű mozgósításra, a közösségi médiában megjelenő posztokban azt kérdezték, miért zaklatja őket a magyar külügyminiszter és miért szól bele a romániai választásokba. Román politikusok sem hagyták szó nélkül az esetet. Hamarosan az is kiderült, mennyit ártott ezzel az RMDSZ-nek.