Jelenleg a hazai gáztárolók töltöttsége 44,1 százalék, a betárolt mennyiség az éves fogyasztás 25,5 százaléka - mondta Szijjártó Péter külügyminiszer az Indexnek adott interjújában.

Az unió október elsejéig elvárja, hogy a tagállamok a gáztárolók töltöttségét vigyék fel 35 százalékra. Jelenleg naponta 30 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra, ebből 16 és fél millió a déli útvonalon. 

Orbán Viktor miniszterelnök megbízta a minisztert az eddigiek mellett még 732 millió köbméter földgáz beszerzésével a piacról, ehhez a kormányzat előteremtette a szükséges forrásokat.

A kormány felajánlja Budapestet

A külügyminiszter szerint a Nyugathoz tartozó országok hoztak már elég szankciós döntést, most már inkább arra kellene fókuszálni a Nyugatnak, hogy miként lehetne mielőbb tűzszünetet elérni, idővel pedig békét kötni. Ugyanakkor úgy látja, nem valószínű, hogy az ukrajnai háború rövid időn belül véget érne.

Szavai szerint a magyar kormány tarja magát ahhoz, amit korábban ajánlott: ha helyszín kell a béketárgyalásokhoz, akkor erre a magyar vezetés nyitott.

Az USA és az EU

Budapest az amerikai válaszlépés tudatában döntött a globális társasági minimumadó uniós megvétózásáról. Antony Blinken amerikai külügyminiszter ugyanis személyesen jelezte magyar kollégájának, hogy ha Magyarország nem támogatja a globális minimumadót, akkor az USA felmondja a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást.

Az uniós támogatások átutalásával kapcsolatban a külügyminiszter szerint, lehet, hogy az EU zsarolni akarja a magyar kormányt. Válaszoltak az uniós felvetésekre, olyan válaszokkal, amelyekről úgy gondolják, kielégítik azokat a kívánalmakat, amelyeket a magyar vezetéssel szemben az EU-ban megfogalmaztak. Ha ezek után sem mennek bele, hogy a magyar fél hozzájusson a forrásokhoz, akkor egyértelműen leleplezik magukat és kiderül a politikai zsarolás velünk szemben - fogalmazott Szijjártó Péter.