Az Európai Bizottságnak azt a szándékát, hogy valamifajta közös választ adjanak az orosz földgázt importáló országok, nem tartjuk szükségesnek - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szegeden, ahol találkozott szerb kollégájával, Nikola Selakoviccsal.

Magyarországnak május végén lesz először fizetési kötelezettsége a Gazprom felé, jelenleg pedig a technikai megoldás részleteinek kidolgozása zajlik. Magyarország energiaellátása biztonságban van és biztonságban is marad - fogalmazott a politikus az MTI beszámolója szerint.

Egy kedd este megjelent interjúban Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet arról beszélt, hogy az orosz energiaforrások nélkül Magyarország gazdasága egyszerűen megbénulna: a földgáz 80, az olaj 55 százaléka érkezik Oroszországból. Nem tudok arról, hogy a magyar kormány bármilyen módon kommentálta volna a rubelre való átváltásról szóló döntést - mondta a nagykövet az interjúban. Tudom azonban, hogy e kérdésekről a magyar MVM tárgyal, amelyik a hosszú távú gázszerződést kötötte a Gazprom exporttal. Feltételezem, hogy amint a szerződő felek úgy gondolják, hogy ez lehetséges, be fogják jelenteni a konzultációk eredményét - fogalmazott Jevgenyij Sztanyiszlavov.