Sok német vállalattal tárgyaltam az elmúlt időszakban, és soha nem vetettek fel olyan politikai kérdést, ami a beruházási döntésüket befolyásolta volna - mondta a minisztere a portálnak.

Szavai szerint a magyarországi döntésekre oly módon szoktak rákérdezni, hogy azoknak milyen gazdaságpolitikai kihatásaik vannak, a munkára rakodó adóterhek folyamatos csökkentése például kifejezetten érdekli őket. De semmilyen más aspektusban nem kerülnek elő a magyar-német bilaterális kérdések.

További német befektetések vannak a csőben: 18 potenciális német beruházásról van szó, mindegyik esetében versenyhelyzetben vagyunk. A beruházókkal a kormány nevében a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tárgyal az esetlegesen nyújtandó készpénztámogatásról. Alapvetően az autóiparban és a szolgáltató központok ágazatában várható friss tőke - sorolta a jó híreket Szijjártó Péter. A beruházások 15 és a 100 milliárd forint között mozognak.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint főként már Magyarországon jelen lévő, termelő vagy kutatásfejlesztésben érdekelt cégek portfólióbővítéséről vagy kapacitásnöveléséről van szó: nNyolcvan százalékban itt működő vállalatok újrabefektetéseiről tárgyalnak.

A HIPA-nak pedig további javaslatai vannak a versenyképesség és a beruházás-ösztönzési képességek javítására, ezeket hamarosan a kormány elé terjesztik.

Tavaly 1380 milliárd forintnyi (4,2 milliárd euró) beruházás érkezett a HIPA-n keresztül az országba, miközben a megkötött egyedi kormánydöntéses szerződések 135 milliárd forintról szóltak.