Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az egyre fokozódó orosz-ukrán konfliktusról kérdezte az Euronews: a portál Orbán Viktor múlt heti moszkvai útjával kapcsolatban Szijjártót arról kérdezte, hogy miért ismételte meg a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin álláspontját arról, hogy Oroszországnak nem áll szándékában megtámadni Ukrajnát. Válaszában a miniszter a magyar diplomáciai modellt méltatta, amely szerint az EU és NATO-tagállamainak is van lehetőségük arra, hogy jó kapcsolatot építsenek ki Oroszországgal.

"Ami azt a kérdést illeti, hogy Oroszország szeretne-e háborút indítani Ukrajnában, bízunk abban, hogy a válasz még hosszú ideig nem lesz. Én hiszek abban, hogy minél többet beszélünk egymással és minél többet fektetünk a diplomáciába, annál annál nagyobb esélye van a világnak és Európának arra, hogy békés úton rendezhetik ezt a válságot" - mondta a miniszter.

A kormány gondolni sem akar a szankciókra

Arra a kérdésre, hogy Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatna-e újabb szankciókat Oroszország ellen, ha az mégis megtámadná Ukrajnát Szijjártó azt válaszolta: "nézze, erre nem is akarunk gondolni. Már eddig is voltak érvényben szankciók Oroszország ellen. A szankciókat csak akkor kell meghozni, ha valami történik. Ez az első dolog. A második pedig az, hogy ezek a szankciók nem működnek".

Szijjártó Péter szerint Ukrajnától több ezer kilométerre lévő országokban könnyen beszélnek a legrosszabb eshetőségről.  "Számunkra, kisebb közép-európai országok számára nagyon veszélyes lenne az, ha erőszakos események történnének" - tette hozzá.

Magyarország nem akarja bomlasztani az európai egységet

Magyarország azonban eddig megszavazta az Oroszország elleni uniós szankciókat. Szijjártó szerint azért mert nem akarták bomlasztani az európai egységet.

"Soha nem vétóztunk, mindig igazodtunk ezeknél a döntéseknél. Vagyis soha nem vétóztunk meg ilyen döntést. "

Szijjártó Péter a NATO Kelet-Európában zajló csapatösszevonásairól azt mondta, Magyarországra nem jöhetnek újabb NATO-erők.

"Szeretném még egyszer aláhúzni azt, hogy a hadseregünk megfelelő állapotban van ország biztonságának garantálásához" - mondta az Euronewsnak Szijjártó Péter.