A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: miközben az EU a bevándorlási és más válságok miatt túlságosan befelé fordul, a saját problémáira fókuszál, Közép-Európának kell a zászlóvivőnek lennie abban a tekintetben, hogy Európának igenis nyitnia kell a távolabbi térségek felé is. Közép-Ázsia energiahordozói, természeti erőforrásai és gazdasági potenciálja miatt fontos partnere lehet Európának - magyarázta. Hozzátette: Magyarország és Tádzsikisztán is pártolja a térségek szoros együttműködését.

Szijjártó Péter kifejtette: mivel Tádzsikisztán Afganisztán mellett fekszik, biztosította tádzsik partnerét, hogy Magyarország továbbra is részt vesz az afganisztáni rendezésben, több mint száz katona szolgál az ottani misszióban, és az ország segíti a helyi erők képzését a stabilizáció érdekében.

A bevándorlási hullám miatt a legtöbb figyelem most inkább Szíriára, Európa déli és délkeleti szomszédságára jut, de nem lehet elfeledkezni Afganisztánról sem, hiszen ha ott nem lesz stabilitás, fokozódhat a bevándorlási nyomás és a terrorfenyegetettség Európában - vélekedett. Közölte: az afganisztáni rendezés nem került ki a magyar külpolitika fókuszából.

A külügyminiszter megjegyezte: Tádzsikisztán 1400 kilométeres határszakaszt véd Afganisztán felé, és "mi megértjük, hogy ez milyen komoly erőfeszítéseket kíván".

Szijjártó Péter a kétoldalú kapcsolatok tekintetében kiemelte az emberek közötti kapcsolatok jelentőségét, és - mint mondta - Magyarország évi 20 ösztöndíjat ajánl fel tádzsik diákoknak. A beruházások kölcsönös védelméről szóló megállapodást véglegesítették, és hogy a magyar cégek eséllyel vegyék fel a versenyt a tádzsik piacon, 36 millió dolláros hitelkeretet nyitott számukra az Eximbank - közölte. Hozzáfűzte: emellett a vízgazdálkodás is fontos együttműködési terület a kétoldalú kapcsolatokban.

Szirodzsiddin Aszlov tádzsik külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország és Tádzsikisztán elkötelezett a kapcsolatok szorosabbra fűzése és új együttműködési területek bevonása mellett.
Mint mondta, a cél a hosszú távú partnerség a két ország között. Az együttműködési területek között említette a beruházásokat, az energetikát, a környezetvédelmet, a közlekedést, a logisztikát, a vegyipart, a mezőgazdaságot, az egészségügyet, a kultúrát, valamint az oktatást.

A sajtótájékoztató előtt a két tárcavezető aláírta a minisztériumok közötti együttműködési programot.