Lee Hszien Loong szingapúri miniszterelnök vasárnap közölte, hogy az ország hatályon kívül helyezi a szingapúri büntető törvénykönyv 377A, a gyarmati időkből származó szakaszát, és ezzel dekriminalizálja a meleg szexet Szingapúrban, de hozzátette, hogy az azonos neműek házassága továbbra is illegális marad a városállamban – közölte a CNN mellett lényegében a teljes világsajtó.

"A férfiak közötti beleegyezéses szexet nem szabad kriminalizálni. Semmi sem indokolja, hogy embereket üldözzenek érte, sem az, hogy bűncselekménynek minősítsék" - mondta éves politikai beszédében, a nemzeti ünnepi gyűlésen.

"Úgy vélem, hogy (a hatályon kívül helyezés) a helyes dolog, amit a legtöbb szingapúri most már el fog fogadni. Ezáltal a törvény összhangba kerül a jelenlegi társadalmi erkölcsökkel, és remélem, némi könnyebbséget jelent a meleg szingapúriak számára" - mondta a miniszterelnök.

"Mint minden emberi társadalomban, nálunk is vannak melegek. Ők a mi szingapúri társaink. Kollégáink, barátaink, családtagjaink. Ők is szeretnék élni a saját életüket, részt venni a közösségünkben, és teljes mértékben hozzájárulni Szingapúrhoz" - tette hozzá.

A kormány azonban nem fogja megváltoztatni a házasság jogi definícióját, amely szerint a házasság egy férfi és egy nő között jön létre - mondta Lee, utalva arra, hogy a törvényeket meg fogják erősíteni, hogy megvédjék ezt a definíciót.

"Megvédjük a házasságnak az értelmezési törvényben és a Nők Chartájában szereplő meghatározását attól, hogy alkotmányosan megtámadják a bíróságokon. Módosítanunk kell az alkotmányt, hogy megvédjük, és ezt meg is fogjuk tenni" - mondta hivatalos Twitter-fiókja szerint.

A szingapúri büntető törvénykönyv 377A szakaszát 1938-ban hirdette ki a brit gyarmati kormány, amikor Szingapúr brit gyarmat volt. A homoszexuális szexet - még akkor is, ha az beleegyezésen alapul, felnőttek között zajlik és magánjellegű - akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

Hasonló törvényeket vezettek be a brit birodalom által uralt területeken, például Indiában, és az évek során néhány ilyen ország azóta visszavonta ezeket a törvényeket.