Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerda este jelent meg a tanácskozásról készült dokumentum, amely tovább erősíti a várakozásokat, hogy a Jerome Powell vezette bank márciusban folytatja a kamatemelést. Szakértők már régen számítottak erre a lépésre.

"A tagok egyetértettek abban, hogy a rövid távú gazdasági kilátások javulása növeli annak valószínűségét, hogy helyes lenne a szövetségi eszközök kamatának emelése" - írja a közlemény.

A FOMC legtöbb tagja úgy látja, hogy a közeljövő gazdasági kilátásai mérsékelten javultak, és a Donald Trump elnök féle adóreform a vártnál nagyobb mértékben ösztönözheti a gazdaságot. (Ennek lényege, hogy a legnagyobb cégek adóterheit jelentősen csökkentették, bízva abban, hogy a társaságok így több pénzt fektetnek be, amely élénkítheti a gazdaságot.)

Az áremelkedés már közel hat éve elmarad ugyan a Fed által preferált 2 százalék közeli ütemtől, de a munkaügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint januárban a fogyasztói árak egy éve a leggyorsabban emelkedtek. A FOMC csaknem összes tagja azt várja, hogy középtávon az infláció eléri a két százalékot, minthogy a gazdaság jó ütemben nő és a munkaerőpiac helyzete szilárd.

A Fed legutóbb decemberben drágította a hitelt, a piaci várakozásoknak megfelelően huszonöt bázisponttal 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot. A bank erre az évre három kamatemelést jelzett. A piaci szereplők túlnyomó része szinte biztos abban, hogy a jegybank márciusban 0,25 százalékpontos kamatemelés mellett dönt.

A jegyzőkönyv közzététele után tovább emelkedtek a vezető New York-i tőzsdeindexek.

Az azonban egyelőre kérdés, hogy a kamatemelésnek milyen hatása lehet a részvénypiacokra: február elején az hozott korrekciót - kisebb összeomlást - a főbb indexekben, hogy jelentősen emelkedtek az amerikai tízéves államkötvények hozamai, így az már olyan hozamokat produkál, ami elvonhat pénzeket a részvényvásárlásoktól.

A kép forrása: Reuters.