A pénteken közzétett előzetes adatok szerint májusban 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, ami 2016 júniusa óta a leggyengébb érték.

Elemzők valamivel kedvezőbb adatra, 0,2 százalékos növekedésre számítottak, miután áprilisban 0,3, márciusban 0,7, februárban 1,2, januárban pedig 1,4 százalékos emelkedést mértek - írta az MTI.

Májusban az energiaárak húzták lefelé az euróövezeti inflációt. Éves összevetésben 12 százalékkal csökkentek az energiaárak az áprilisi 9,7, illetve a márciusi 4,5 százalékos mínusz után. Az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek ára 3,3 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 1,3 százalékkal nőtt májusban.

Az energiaárakat nem számolva 1,4 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak májusban, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció 0,9 százalék volt. Elemzők 0,8 százalékos maginflációra számítottak az áprilisban mért 0,9 százalék után.

Havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben májusban. Elemzők nulla százalékra számítottak az áprilisi 0,3 százalékos emelkedés után. Az energiaárakat nem számolva változatlan maradt a fogyasztói árak szintje, de stagnált az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat sem tartalmazó maginfláció is májusban. Az energiárak 1,7 százalékkal csökkentek áprilishoz képest.

A végleges adatsort június 17-én hozza nyilvánosságra az Eurostat.

Tavaly egy hónapban sem érte el a 2 százalékot a fogyasztói árak éves összevetésű emelkedésének üteme, a legmagasabb értéket, 1,7 százalékot áprilisban mérték. Legutóbb 2018 októberében állt 2 százalék fölött az éves infláció az euróövezetben.