Az újság rámutatott, miközben az 1990-es évek elején a nők körében 25 százalékot tett ki a részmunkaidős foglalkoztatottak aránya Ausztriában, ez a szám az elmúlt negyedszázad során folyamatosan emelkedett. A részmunkaidős állással rendelkező nők aránya 2014-ben már elérte a 46,9 százalékot, a 2015 januárjától márciusáig tartó időszakban pedig rekordszintre, 48 százalékra emelkedett.

A Statistik Austria adatai szerint ezzel szemben a 30 órát vagy annál kevesebbet dolgozó férfiak aránya a tavalyi 11,4 százalékról 2015 első negyedévében 11,2 százalékra esett vissza.

A Der Standard hozzátette, szakértők szerint a részmunkaidős foglalkoztatás a nők számára gyakorta az egyetlen lehetőség, hogy pénzt keressenek, és nem önszántukból döntenek amellett. Ehhez hozzájárul az a körülmény, hogy idős szüleik ápolása és a gyerekek ellátása továbbra is inkább a dolgozó nőket érinti, mint a férfi munkavállalókat.

A genfi Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint a részmunkaidős foglalkoztatás főként a 2009-ben kezdődött globális pénzügyi válságot követően nőtt meg számottevően. A Statistik Austria számításai szerint 2015 első három hónapjában a 4,08 millió osztrák munkavállaló 28,6 százaléka dolgozott részmunkaidőben, s ez 0,4 százalékos emelkedés a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.