"Nem kétséges hogy az Aszad-rezsimhez intézett fenyegetésünk hatott" - mondta Carney. A szóvivő rámutatott: Damaszkusz hivatalosan csak most ismerte el, hogy vegyi fegyverekkel rendelkezik. Az ezeknek az eszközöknek begyűjtésére és megsemmisítésére vonatkozó orosz javaslattal kapcsolatban Carney felhívta a figyelmet, hogy Washingtonnak az elmúlt két nap folyamán Szíria ügyében többet sikerül elérnie a Moszkvánál, mint az elmúlt két évben.

New Yorkban bejelentették, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína - helyi idő szerint még szerdán misszióvezetői szinten eszmecserét folytat a szíriai helyzetről.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője útján közölte, hogy üdvözli az amerikai-orosz párbeszédet, amely reményei szerint elvezet majd ahhoz, hogy a megosztott Biztonsági Tanács egyezségre jusson a szíriai vegyi fegyverek felügyeletéről és megsemmisítéséről.

Farhan Haq szóvivő szerint a főtitkár döntő fontosságúnak tartja, hogy a BT megakadályozza az ilyen eszközök újabb bevetését, valamint hogy tágabb értelemben is foglalkozzon a két és fél éve zajló szíriai polgárháború lezárásával.

Haq bejelentette, hogy Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja is Genfbe utazik, hogy az ott csütörtökön találkozó John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel megbeszélést folytasson egy újabb, a svájci városban megtartandó békekonferenciáról.