Az EU ugyan nem döntött arról, hogy egységesen megszünteti fegyverkivitelét Törökországnak, amely uniós értékelés szerint katonai agressziót követett el Szíriával szemben, ám a komoly fegyvergyártással rendelkező EU-tagállamok önállóan úgy döntöttek, hogy felfüggesztik kivitelüket. Kivéve Lengyelországot - derül ki az onet.pl.

Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Finnország, Svédország, Norvégia, Hollandia és Csehország immáron nem szállít fegyvereket a törököknek, miközben Lengyelország nem, hogy ezt nem tette meg, de október 10-ei állásfoglalásából még az is hiányzott, hogy elítélje a török inváziót és felszólítsa Ankarát a katonai akció megszüntetésére.

A lengyel külügyminisztérium nem adott magyarázatot a hírportálnak ezzel kapcsolatos kérdésére. A technológiai minisztérium általánosságban megállapította, hogy a Törökországnak szóló exportlicenceket "egyenként tekintik át". A lengyel fegyverexport értéke Törökországba tavaly 1,5 milliós euró volt, amivel a 23. legnagyobb partnere ezen a téren a török kormánynak.