A Covid-19 elsősorban légzőszervi betegség, amit a SARS-CoV-2 koronavírus vált ki - idézi a pozsonyi Új Szó Havránek Enikő kardiológust. „Ez azt jelenti, hogy főleg a tüdőt érinti, de megtámadhatja bármely szervet és ennek következtében nagyon különböző a betegség klinikai képe és lefolyása. Az eddig ismert adatok világosan mutatják, hogy a fertőzés hat a szív- és érrendszerre.

Például ha a vírus megtámadja a szívizomzatot, szívizomgyulladás (myokarditis) alakulhat ki, vagy ha a szívburkot károsítja, szívburokgyulladás (perikarditis) következtében a szívburokban folyadék gyülemlik fel, ami gátolja a szív normális működését. Sok esetben a koronavírus-fertőzés leküzdése után vérrögképződési zavarok lépnek fel, aminek következtében például agyi stroke (agyi érkatasztrófa, szélütés), szívinfarktus és tüdőembólia alakul ki.”

A vírusfertőzés lefolyásának súlyossága korral, de főleg a társult betegségek – szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, krónikus tüdőbetegség, rák – jelenlétével arányosan fokozódik, de negatív szerepet játszik a dohányzás is. Természetesen e kockázati tényezők és társult betegségek nélkül is károsodhat a szív vagy az érrendszer.

A gyulladás okozta szívizom-károsodás következtében legyengül a szív, ami szívelégtelenséghez vezethet, vagy a károsodás szívritmuszavarban (arytmia) mutatkozik meg. Ha a koronáriaerek a fertőzés hatására beszűkülnek vagy elzáródnak, ez szívinfarktushoz vezethet, vagy például az agyba vezető artéria elzáródása szélütést okozhat. Hasonló mechanizmus alapján tüdőembólia alakulhat ki.

„A Covid-19-fertőzéssel összefüggő szívkárosodás mechanizmusai még mindig nem világosak és tisztázottak teljesen. Azt viszont tudjuk, hogy nagyon fontos szerepe van például annak, hogy a tüdőfertőzés miatt nem jut elég oxigén a szívizomba, és ezzel károsodnak a szívsejtek. A láz és a gyulladás fokozhatja a pulzust, a vér oxigénigényét, ronthatja a szervek vérellátását és vérrögképződést indíthat el.

A szervezet súlyos, úgynevezett citokin vihar formájában gyulladással reagál a fertőzés gyors előrehaladására. A citokin vihar az immunrendszer túl heves gyulladásos reakciója, amely szervi elégtelenséghez, végül a szervezet teljes összeomlásához vezethet.”