Rangos elismerést kapott a galántai Promitor borászat az AWC Vienna borversenyen - írja a pozsonyi Új Szó. A vállalkozás 2014-es megalakulása óta rendszeresen részt vesz borversenyeken. Egyik legnagyobb sikerünk az volt, amikor tavaly Japánban a 2018-as chardonnay-jukkal aranyérmet nyertek. Ez az elismerés azért volt jelentős, mert a szlovákiai borászatok közül csak az élvonalba tartozók indultak.

Az AWC Vienna a világ legnagyobb borversenye, évente több mint 12 ezer bormintát neveznek be a világ minden tájáról. Minden borverseny szabályzatában megtalálható, hogy csak egy bizonyos százaléknyi bor kaphat aranyérmet. Előfordul, hogy a pontszámok alapján elérik a borok az arany minősítést, de érmet csak harminc százalékuk kap.

Mi ebbe a szűk csoportba fért bele a szlovákiai vállalat, úgy, hogy négy boruk kapott aranyérmet, négy pedig ezüstöt. Ilyen jelentős eredményt még soha nem értek el. Ezért úgy gondolják, hogy a 2021-es évjárattal áttörést értek el – mondta Matusek István, a borászat egyik tulajdonosa.

Családi borászat

A kis családi borászat a Mátyusföldön kizárólag a dél-szlovákiai borvidék szőlejével foglalkozik, de a borokon kívül pasztörizált bogyólé is készül a műhelybe.

Matusek István szerint Galánta borászati szempontból fekete lyuk. Szeredben pezsgőgyár működik, Semptén (Šintava) komoly hagyománya van a borkészítésnek, nyugati irányban, Nagyfödémesen, Jókán, Ábrahámon nagy szőlészetek működtek, de Galántán és délebbre, Vágsellye és Dunaszerdahely környéke is elmaradt ebben.

Régiből újat

A borászok arra vállalkoztak, hogy bizonyítsák, ez a terület is alkalmas jó minőségű borok készítésére, valamint arra, hogy a Duna–Vág–Garam közti terület magyarlakta vidékeinek szőlőfajtáiból készítsenek minőségi borokat.

Leginkább Muzsla, Béla, Kürt környékéről származó szőlőből készítik a borokat, 2016-tól pedig egy galántai, nagyon régi, háromhektárnyi területű, elhanyagolt szőlőst újítottak fel és gazdálkodnak benne. Az ott termett olaszrizling nyerte az egyik aranyérmet a bécsi borversenyen.