Szlovákiában az élelmiszeripar képviselői aggódnak az élelmiszerekről szóló törvénymódosítás további változtatásai miatt, amelyek korlátozhatják egyes mezőgazdasági termékek és élelmiszerek kivitelét, mindezt Szlovákia élelmiszer-ellátásának biztonsága érdekében - adta hírül a pozsonyi Új Szó.

„Nem értünk egyet azzal, hogy az vállalkozói környezetet érintő ilyen fontos intézkedéseket az érdekeltekkel való előzetes egyeztetés nélkül fogadjanak el.” - mondta Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara elnöke.

Jozef Rebro, a Szlovákiai Olajnövény-termesztők Szövetségének elnöke felszólította a politikusokat, hogy ne akadályozzák a termelésük exportját, mivel a „meggondolatlan állami beavatkozás” szerinte negatív hatással lehet a hazai mezőgazdászok versenyképességére.

Az export korlátozását más ország is megismételheti Szlovákia mintájára. „Csak csodálkozni fogunkj, hogy miért hiányoznak a boltjainkból azok az élelmiszerek, amelyeket nem tudunk elegendő mennyiségben előállítani itthon, és kénytelenek vagyunk importálni” - mondta Rebro.