Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kisebb szlovákiai sertéstenyésztőknek már csak pár napjuk maradt arra, hogy éljenek az afrikai sertéspestis miatt meghirdetett "amnesztiával", azaz regisztráltassák a hivatalok elől eddig eltitkolt állatállományukat - idézte Ján Micovsky földművelésügyi miniszter bejelentését a pozsonyi Új Szó. A tenyésztőknek erre október 23-áig, vagyis jövő péntekig adtak időt.

Akik lekésik a határidőt, azok a miniszter szerint az ennek lejártát követő első munkanaptól, október 26-ától indított szigorú ellenőrzések során büntetésre számíthatnak. Jozef Bíres, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség igazgatója szerint a büntetés magánszemélyek esetében 100 és 400, egyéni vállalkozók és cégek esetében 400 és 3500 euró között mozoghat, ráadásul az állatállományt is elpusztítják.

Martin Nevolny, a földművelésügyi tárca mezőgazdasági szekciójának a vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a regisztráció a sertéspestissel kapcsolatos esetleges kárpótlások miatt is fontos, hiszen kárpótlásra csak a regisztrált tenyésztők számíthatnak.