Szlovákia több héten átkészült arra, hogy három hétvégén át - az első valójában csak egy kísérleti kör volt - letesztelje teljes lakosságát mindössze három hétvége alapon. A cél az volt, hogy a tünetmentes fertőzötteket kiszűrjek a társadalomból, ezzel elejét vegyék annak, hogy gyorsuljon a koronavírus terjedése a társadalomban.

A tömeges tesztelés végül a lakosság alig több mint 1 százalékánál mutatta ki a fertőzést, viszont az eredmények ennél látványosabbak lettek. Ahogy az október végi folyamat elindult, drasztikusan csökkenni kezdett a napi új esetek száma, miközben a gyógyultak száma meghaladja a frissen talált fertőzöttekét.

Már brit kutatók is felfigyeltek a módszer hatásosságára, ugyanis egy hét alatt 60 százalékkal csökkent a fertőzöttségi ráta Szlovákiában az országos tesztelésnek köszönhetően - írja a Guardian, amely részletezi, hogy a feltételek része volt az, hogy csak negatív eredménnyel lehetett munkába menni, ha valakinek pozitív lett a mintája, akkor 10 napra karanténba kerültek, de megkapták a teljes fizetésüket is.

Szlovákia célja elsődlegesen nem az volt, hogy feloldják a korlátozásokat, hanem hogy megtalálják a tünetmentes eseteket és elzárják ezeket a betegeket. A kijárási tilalmak, vásárlási szabályok hatályban maradtak, a két módszer együtt pedig azt hozta magával, hogy folyamatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában. Igor Matovic kormányfő ezzel együtt is csak úgy engedélyezné a lazításokat karácsonyra, hogy egy újabb tömeges tesztelési kört hajtanak végre, ahogy arról az Új Szó is írt.

Szlovákia relatíve erős bizonyítéka annak, hogy a korlátozások és a tömeges tesztelés nagymértékben csökkenteti a koronavírus-fertőzések számát - mondta Stefan Flasche professzor a Guardiannek a módszerről, amelyet a 24.hu szemlézett. A szakértő is felhívta a figyelmet, hogy önmagában ez nem törli el a korlátozásokat, a járvány sem szűnik meg, de négy-öt hét kijárási tilalmat meg lehet spórolni vele.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök hétfői döntése értelmében maradnak a hatályos korlátozások január 11-ig. Ha a kormány úgy döntene, hogy a karácsonyi lazításokat Magyarországon is egy tömeges teszteléshez kötné, a lakosság részéről nem lenne ellenállás: a szlovákiai mintavételkor a magyarok 74 százaléka jelezte, hogy támogatná a teljes populációra kiterjedő vizsgálatot a Napi.hu és Pulzus Kutató reprezentatív felmérése szerint.