A szlovák parlament kedden fogadta el az Állami Lakásfejlesztési Alapról szóló törvény közlekedési tárca által javasolt módosítását, amely jövő januártól lép életbe. A szaktárca az ország több régiójában tapasztalt akut munkaerőhiányt szerette volna orvosolni a munkaerő mobilitásának a javításával - írta a pozsonyi Új Szó.

Az állami támogatásnak köszönhetően a nagyobb munkáltatók munkásszállók építésére vagy vásárlására igényelhetnek pénzt, aminek köszönhetően több külföldi vendégmunkást vagy Szlovákia más régióiból érkező dolgozót vehetnek fel. A cégek állami támogatást igényelhetnek majd a munkásszállók építéséhez szükséges műszaki háttér biztosítására, emellett kedvezményes hitelhez is hozzájuthatnak az Állami Lakásfejlesztési Alaptól.

Az ellenzék szerint a kormánynak nem a vendégmunkások behozatalát kellene támogatnia. Szlovákiában akut hiány van a bérlakásokból, ami gátolja a munkaerő vándorlását az ország kevésbé fejlett régióiból azokba, amelyekben hiány mutatkozik a munkaerőből. A kormány ennek ellenére a munkásszállókra adott pénzzel közvetve inkább a külföldi vendégmunkások behozatalát támogatja - fogalmazott egyik hangadójuk.