A világjárvány első hulláma okozta tavaszi fennakadások a szlovákiai autógyártók értékesítését is megakasztották, amit ezek az elmúlt hónapokban igyekeztek behozni - írta a pozsonyi Új Szó. Szeptemberre látványosan megugrott az autók exportja, így az sem csoda, hogy a külkereskedelem sorra dönti a rekordokat.

Szlovákia kivitele szeptemberben 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 7,26 milliárd eurót, a behozatal ezzel szemben közel 5 százalékkal, 6,55 milliárd euróra esett vissza - derül ki a pozsonyi statisztikai hivatal legfrissebb felméréséből. Eszerint a kivitel nagyjából 708 millió euróval haladta meg a behozatalt.

Ilyen látványos külkereskedelmi többletre az elmúlt tíz évben csak idén júniusban volt példa, amikor a gyártók szerették volna behozni a járvány okozta tavaszi lemaradásaikat - mondta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője. Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője szerint a szeptemberi adat mögött is az áll, hogy a szlovákiai a nyári szabadságokat követően újra felpörgették az értékesítéseiket.