Szlovákia az Európai Unió azon utolsó országai közé tartozik, ahol az autósiskolák tanulói az elméleti tudásuk felméréshez még papíralapú tesztlapokat kapnak - írja a pozsonyi Új Szó. Jelenleg 20 perc alatt 27 kérdésre kell válaszolni, az adott tesztet az előre összeállított 35 tesztlapból választják ki. A vizsga elméleti részének teljesítéséhez minimum 50 pontot kell elérni a maximális 55 pontból.

Ezt a rendszert a jövőben egy új váltja fel, amelyben a tesztlapokat egy számítógépes rendszer fogja véletlenszerűen összeállítani másfél ezer kérdésből, így a vizsgán minden egyes személy teljesen egyedi tesztet fog kapni más-más kérdésekkel. 

Az elektronikus tesztelésnek köszönhetően a vizsgázóknak sokkal több ismeretet kell majd elsajátítaniuk, ugyanakkor rövidebb idő alatt lényegesen több jelentkezőt tudnak majd letesztelni a jelenleginél jóval objektívabb feltételek mellett.

Lehet gyakorolni

Egy tesztnek 40 kérdése lesz, a kitöltésre 30 perc áll majd rendelkezésre. Újdonságnak számít az is, hogy míg eddig az elméleti tesztet maximum kétszer lehetett megismételni, 2023-tól már három lehetőség lesz az abszolválásra.

Bár nem lesznek előre kidolgozott tesztlapok, mint most, ez sem jelenti azt, hogy nem próbálhatják "edzhetnek" a tanulók. Az új tesztlapok  ugyanis gyakorlás miatt elérhetőek lesznek a belügyminisztérium honlapján - legfeljebb más összeállításban kerülnek majd a kérdések a vizsgázók elé.

Az új rendszerben a maximálisan elérhető pontszám 100 lesz, amelyből minimum 90 pontot kell majd elérni. Csak ezután mehetnek a gyakorlópályára, ahol parkolásból kell helytállni a rendőr előtt, majd ezt követi a gyakorlati rész a közúti forgalomban.