Kétezer szlovákiai orvos készül arra, hogy december 1-jével elhagyja hivatását Magyarország északi szomszédjának kórházaiban - írja a pozsonyi Új Szó. Az egyes egészségügyi intézmények katasztrófával néznek szembe. Az egészségügyi minisztérium szerint Vladimir Lengvarský miniszter mindent megtesz azért, hogy ez ne következhessen be, de a kórházak a legrosszabbra készülnek. A kormány tárgyal az egészségügyi dolgozókat képviselő szakszervezetekkel.

„Sürgősségi ellátást - ilyen például a szülés- muszáj nyújtani, ez lesz a prioritás, amelyet a törvény is meghatároz. A további forgatókönyvek és a kórházak lehetőségei régiókként változnak” – mondta az egészségügyi miniszter a pluska.sk-nak.

Az egészségügyi szakszervezeti tagokkal való kulcsfontosságú találkozót azonban ismét elhalasztották. A miniszter szerint azon dolgoznak, hogy a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) és más intézmények képviselőivel való találkozóra még ma sor kerüljön. A kormány képviselőivel való találkozás időpontját azonban még nem tűzték ki.

Elkerülhető halálesetek

A szakszervezet vezetője, Peter Visolajský szerint augusztus óta várnak a miniszterekkel és a miniszterelnökkel való találkozóra. „Két félre van szükség a megállapodáshoz, hajlandóak vagyunk találkozni és tárgyalni a mai napon bármikor” - mondta.

A kórházakban közben Ján Sýkora orvos szerint káosz uralkodik, a műtétekkel kapcsolatban már megjelentek a várólisták. „Az emberek nem, de mi látjuk a felesleges haláleseteket, és ezzel kell együtt élnünk” – mondta, hozzátéve, hogy mikor az ember szívműtétre vár, óriási veszélyben van. „Ha a szív egyszer felmondja a szolgálatot, a páciens gyakran meghal. 46 évesek halnak meg szív- és érrendszeri betegségben.”