A döntést azután hozták meg, hogy pénteken az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) közölte, összefüggés lehet az AstraZeneca gyártó vakcinája és annak a 47 éves szlovákiai nőnek a halála között, aki az oltás után vesztette életét - írja az Új Szó (Utóbbiról a szlovák sajtó május elején adott hírt - a szerk.)

A 47 éves nő esete a harmadik olyan haláleset volt, ami koronavírus elleni oltás miatt következett be. Az utóbbi áldozat az AstraZeneca gyógyszergyártó Vaxzevria nevű vakcináját kapta meg, az életét pedig tombózis következtében vesztette. A nőnél a boncoláskor végzett genetikai vizsgálat eredménye véralvadási rendellenességet mutatott - írja a szlovákiai lap.

„Jelenleg azokat oltják az AstraZeneca vakcinájával, akik a második oltásra várnak. Az első oltásra nem használják ezt a vakcinát. Az egészségügyi minisztérium jelenleg több alternatívát is számba vesz arra vonatkozóan, miként fog Szlovákia ebben az ügyben eljárni” – közölte a szóvivő, aki azt is hozzátette, a döntésnél figyelembe fogják venni a szakértők véleményét.

A tárca további lépésekről a héten ígért további tájékoztatást. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) a TASR kérdésére azt válaszolta, jelenleg nincs utasítás az időpontok törlésére. A központ tájékoztatása szerint az oltóközpontok kapacitását az egészségügyi minisztérium határozza meg.

Szlovákiába jelenleg a 18 és 44 év közti korosztályt oltják az AstraZeneca vakcinájával. A trombózis kialakulásának kockázata az oltást követően minimális, körülbelül 200 ezer beoltottból 1-nél fordulhat elő. Ezen a téren főként a 60 év alatti nők a legveszélyeztetettebbek.

Az AstraZeneca első adagját eddig több mint 440 ezren kapták meg, a másodikat pedig több mint 38 ezren. Az oltóanyagra 177 ezer személy jelentkezett be. Szlovákiában a legtöbb embert eddig a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltottak be.