Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Október közepéig Szlovákiában nem egészen 234 ezer társaság adta le a 2020-ban szerzett jövedelmeiről szóló adóbevallását. „Közülük több mint 108 ezer, vagyis a vállalkozások csaknem fele, egész pontosan 46 százaléka veszteséget vagy a legjobb esetben is 0 eurós nyereséget könyvelt el” – mondta  a pozsonyi Új Szónak Petra Štěpánová, a Dun&Bradstreet tanácsadó társaság elemzője.

Korábban 2017-ben az ilyen vállalkozások száma csupán 25 ezer körül mozgott. Akik idén fizettek adót, azok közül is a legtöbben, nagyjából 57 ezren fejenként kevesebb, mint ezer euróval járultak hozzá az államkassza feltöltéséhez. „A gazdasági mutatók látványos visszaesése természetesen a koronavírus-járvány okozta válsággal magyarázható, amely alaposan betett a vállalkozásoknak.”

Nem mindenkit érintett a járvány azonban azonosan. „Nagyjából 2,5 ezer cég 100 ezer és egymillió euró közötti adót fizetett be, és van 214 olyan társaság is, amelyeknél ez az összeg az egymillió eurót is meghaladta” – mondta el Štěpánová. A vállalati szférából továbbra is a pozsonyi Volkswagen Slovakia autógyártó, az Eustream gázszállító társaság és a Szlovák Vasutak (ŽSR) számítanak a legnagyobb adófizetőknek.