A pozsonyi statisztikai hivatal legutóbbi felmérése szerint Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) az idei második negyedévben már csak két százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amire 2013 óta nem volt példa. Szakértők szerint az eurózóna gazdasági helyzete a vártnál gyorsabban romlik, részben a kereskedelmi háború, részben a brexit, részben a német autóipar gyengélkedése miatt.

Miután ezek a problémák a következő hónapokban is fennmaradnak, az elemzők szerint nem várható, hogy az eurózóna gazdasága magára találna, ami a leginkább Szlovákiát és szomszédjait fenyegeti a leginkább - írta a pozsonyi Új Szó. Az iparban dolgozók aránya az összes alkalmazotthoz képest Csehországban eléri a 36,5, Szlovákiában a 33, Lengyelországban a 31, Magyarországon (2011-es adatok szerint) a 36 százalékot, míg az uniós átlag 20 százalék körül mozog.

A munkanélküliség ugyan még mindig történelmi mélyponton van Szlovákiában, ám a korábbiaknál jóval kevesebb új munkahely jön létre, miközben egyre több cég jelez elbocsátásokat. Ezt támasztják alá a Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai is, amelyek szerint az elmúlt egy évben a tizedével csökkent a szabad álláshelyek száma, a leglátványosabb visszaesést pedig az iparban mérték.