Szlovákia máris hozzájutott az uniós újjáépítési alapból származó támogatások első részletéhez - adta hírül a pozsonyi Új Szó. A legtöbb pénzt az egészségügyre, az iskolaügyre, a régiófejlesztésre és a munkahelyteremtésre fordítják „A REACT-EU csomagból eddig csaknem 76 millió euró érkezett meg Szlovákiának” – mondta Veronika Remisová, a beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős tárca vezetője.

Szlovákiának összesen 780 millió eurót szánnak a REACT-EU csomagból, amely a koronavírus-járvány azonnali gazdasági hatásainak kezelésére szolgál az EU-ban. A forrásokat a strukturális alapokon keresztül lehet lekötni olyan projektekre, amelyek célja, hogy támogatást nyújtsanak a járvány által leginkább sújtott gazdasági ágazatoknak.

A fejlesztési tárca már közzé is tette az első felhívásokat. „A járványt még nem győztük le. A diákok a járvány első és második hullámában is kénytelenek voltak otthon maradni, digitális oktatásra térve át. Az egyik felhívásunk ezért épp a távoktatással kapcsolatos. Azt szeretnénk elérni, hogy szükség esetén ez több diák számára legyen elérhető” – mondta el Remisová.