Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Elkötelezzük magunkat, hogy a kormányzásunk alatt igazat fogunk mondani és becsületesen fogunk cselekedni. A köz- és az államvagyonnal felelősen gazdálkodunk, valamint nem tűrünk semmilyen korrupciót" - többek között ezt mondta el az új kormány esküjében a hírcsatorna beszámolója szerint.

Az Igor Matovic-féle új vezetés a jól működő egészségügyet alapnak, a minőségi oktatást pedig célnak nevezte, de a környezetvédelem fontosságát is hangsúlyozta.

Magyarországról nézve viszont a legfontosabb vállalásnak az tűnik, hogy enyhítenek a szlovák állampolgárság elvesztését kimondó törvényen, amelyet még Robert Fico miniszterelnök első kormánya fogadott el 2010-ben. Ez kifejezetten a magyar kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvényre reagált. Most az lesz a változás, hogy akik hosszútávon egy másik országban élnek, felvehetik a másik ország állampolgárságát, anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot. A felvidéki magyarság helyzetét ez még érdemben nem oldja meg, de egy enyhülő szándékot jelez.

Az Euronews emellett azt írja, a Matovic-kormány programja a kisebbségek helyzetével is foglalkozik. Jelzik benne, hogy nem fogják korlátozni az eddig megszerzett kisebbségi jogokat és olyan körülményeket szeretnének teremteni, amelyek mellett a nemzetiségek megőrizhetik a nyelvüket és kultúrájukat. A kabinet ugyancsak elkötelezi magát, hogy nem tesznek olyan lépéseket, amelyek a kisebbségek asszimilációját céloznák, vagy ezt támogatnák. Valamint létrehozhatnak egy Nemzetiségi Kisebbségek Hivatalát, amely a különböző népeséggekkel folytathat koordinációt.