A munkáltatók javaslatára a kormány tovább liberalizálná a nem uniós országokból származó munkaerőre vonatkozó szabályokat - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Az illetékes minisztériumban október elején foglalkozhatnak az új elképzelésekkel.

Jelenleg nagyjából 80 ezer állást képtelenek betölteni a szlovákiai vállalatok. Erre reagálva a munkaügyi tárca a kormány érdekegyeztető tanácsa elé terjesztette a vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatos stratégiáját.

A cégek főként azt kérik, hogy egyszerűsítsük a vendégmunkásokkal kapcsolatos idegenrendészeti eljárást. Ez a jelenlegi szabályok szerint 90 napot vesz igénybe, ami a javaslatunk szerint 30 napra csökkenne - nyilatkozta Ján Richter munkaügyi miniszter.

A munkáltatók üdvözlik a szaktárca javaslatát, ugyanis jelenleg több olyan üzem is van, amelyben állnak a gépsorok, mert nincs elegendő alkalmazott. A külföldi vendégmunkások behozatalát a szakszervezetek sem utasítják el teljesen, az érdekegyeztető tanácsra azonban saját javaslatokkal érkeztek.

Azt szeretnék, hogy a vendégmunkások aránya egy-egy üzemben ne haladhassa meg a 30 százalékot, és bérük ne lehessen alacsonyabb a szlovákiai alkalmazottakénál, ellenkező esetben fennállna a veszélye, hogy a munkaadóknak jobban megérné külföldi alkalmazottakkal dolgozni.

A fotó forrása: Szász Péter/Napi.hu