Zuzana Caputová a találkozó után Igor Matoviccsal tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta: mielőtt megbízást ad a kormányalakításra, találkozni akar három másik, a parlamentbe bejutott párt, a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina), a Richard Sulík vezette, klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), és az előző államfő, Andrej Kiska vezette centrista liberális Emberekért párt elnökeivel. Az államfő hozzátette: amennyiben beigazolódik, hogy a három említett politikai csoportosulás készen áll arra, hogy koalícióra lépjen az OLaNO-val, akkor megbízza Igor Matovicot a kormányalakítással. Hozzáfűzte: kedden hívja találkozóra a három párt vezetőit.

Igor Matovic még a szombati voksolás végeredményeinek közzététele előtt bejelentette, hogy egy, a parlamentben alkotmányos többséggel rendelkező kormányt szeretne alakítani. Azt már korábban jelezte, hogy a leköszönő kormánypárttal, a Robert Fico vezette Iránnyal és a radikális nemzeti Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárttal (LSNS) való együttműködés ki van zárva. Matovic négypárti koalícióval számol, saját pártja, a Család Vagyunk, az SaS és az Emberekért részvételével. Már el is kezdte az egyeztetéseket a koalíció kialakításáról, eddig Richard Sulíkkal és Boris Kollárral találkozott. A Kollárral lezajlott találkozóját konstruktívnak nevezte, Richard Sulík pedig úgy nyilatkozott: nincsenek olyan feltételeik, amelyek megakadályoznák az új kormánykoalíció létrehozását. Matovic a tervek szerint Andrej Kiskával kedden ül tárgyalóasztalhoz.

Zuzana Caputová hétfőn, még a találkozó előtt a választások eredményeivel kapcsolatban kiadott állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy nem kell vesztegetni az időt a kormányalakítás során, mivel - mint mondta - az országnak mihamarabb szüksége van "egy új legitimitással rendelkező végrehajtó hatalomra." Hozzátette: reméli, hogy a parlamentbe bejutott pártok nem feledkeznek el azoknak a pártoknak a választóiról sem, amelyek nem jutottak be a parlamentbe. A bejelentést jól árnyalja, hogy az egyik ilyen párt éppen Caputová volt pártja, a liberális Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko), amelyet korábban a választások várható győzteseként pozicionált a pozsonyi sajtó. A Progresszív Szlovákia egy másik, szintén új liberális párttal, az Együtt - Polgári Demokráciával (Spolu - obcianská demokracia) indult koalícióban a választáson, de csúfosan megbukott, feleannyi szavazatot sem szerzett, mint amennyit a felmérésekben jósoltak, és így a parlamenten kívül rekedt.

A szombati parlamenti választáson az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki mozgalom győzött, a voksok 25,02 százalékát megszerezve. Az új összetételű pozsonyi törvényhozásba hat párt jutott be.