Szlovákia idén a 65. helyen végzett a Heritage Alapítvány és a szlovákiai F. A. Hayek Alapítvány listáján, amely a szerint állítja sorrendbe az országokat, hol nagyobb a gazdasági tevékenységek szabadsága. Ezzel idén is csak a mérsékelten szabad gazdaságú országok csoportjában jutott hely a szomszédos országnak - derül ki a pozsonyi Új Szó cikkéből.

Ráadásul a régió összes országa előrébb végzett. Csehország a 23., Ausztria a 31., Lengyelország a 46., Magyarország pedig a 64. a listán. Az első helyen szereplő Hongkongot Szingapúr, Új-Zéland, Svájc és Ausztrália követi.

Szlovákia legnagyobb problémája a túlzott állami szabályozás. A gazdasági tárca az elmúlt időszakban ugyan tett bizonyos lépéseket a helyzet javítása érdekében, ez azonban nem ellensúlyozza az ezzel párhuzamosan hozott újabb vállalkozóellenes intézkedéseket - nyilatkozta Ján Oravec, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (ZPS) elnöke.

Ma ott tartunk, hogy a bonyolult jogi környezet miatt a vállalkozóknak már az is gondot okoz, hogy ne szegjék meg a törvényeket - tette hozzá Matús Posvanc, a Hayek Alapítvány igazgatója. Az elemzők problémásnak tartják a rugalmatlan munkapiacot, a reformok hiányát, és az aggasztóan nagy korrupciót is.