A Szlovák Nukleáris Szabályozó Hatóság (UJD) kiadta a mochovcei atomerőmű 3. blokkjának végleges üzembe helyezési engedélyét. Az üzemeltető szlovk villamos művek (Slovenské Elektrárne) hamarosan megkezdi az üzemanyag betöltését a reaktor zónájába - adta hírül a World Nuclear News.

A Mohiban jelenleg két blokkal működő atomerőmű építése 1982-ben eleve négy, egyenként 440 MW teljesítményre képes egységről szólt, ám a 3. és 4. blokkon a1987-ben megkezdett munkálatokat 1992-ben felfüggesztették. A Mochovice-1 1998-ban, a -2 egy évvel később készült el és kezdett el termelni, de a két további blokk ügye - az olasz ENEL külön is kudarcos szlovákiai fejezetével megfűszerezve - gyakorlatilag egészen 2016-ig a folyamatos csúszásba került.

Már bezárni kéne

Az EnergiaKlub évente elkészíti az összeállítást a világ építés alatt álló atomerőműveiről. A májusban kiadott 2022-es jelentés szerint az 1987 januárjában kezdett 3-as blokk építése VVER-440/V213 szovjet technológiájú reaktorokra szólt. Ha a tervezett időre elkészültek volna, ma már a leszerelésükről, illetve a műkési idejük meghosszabbításáról kellene gondoskodni.

A projekt költségét 2013-ban 3,8 milliárd euróra tervezték, egy évvel később már 4,63 milliárdra, ám amikor az olaszok kivonultak, a 95 százalékban készre jelentett beruházást nem volt aki befejezze. Az volt a terv, hogy a 3-as blokkot 2020-ig be kell kapcsolni, de az ellenőrzések során aztán túl sok hibát találtak. Az sem tett jót az ügynek, hogy Ausztriában a Kronen Zeitung egy olyan, Pozsonyban felvett interjút közölt, melyben egy anonimizált, egykori mohii mérnök az erőműépítés során tapasztalt brutális biztonsági hiányosságokról számolt be.

Ennek kivizsgálása újabb 8 hónapot és 270 millió eurós drágulást idézett elő, amit a szlovák atomenergia-felügyelet által feltárt hiányosságok tovább nehezítettek. A költségek 6,8 milliárd euróig kúsztak fel, a szlovák atomenergiafelügyelet (UJD) pedig végül 2021. május közepén közölte, hogy engedélyezni fogja a Mochovce-3 reaktorblokkjának üzembe helyezését. Ennek a formai és strukturális kitételei, például a megtámadott határozat jogi úton történt orvoslása mostanra teljesültek.

Startra készen

Az UJD augusztus 25-én kiadott másodfokú határozata elutasította az atomerőmávi egység elindítása elleni fellebbezést, és megerősítette a Mochovce 3 üzembe helyezését engedélyező elsőfokú határozatot. Ez a döntés 15 nappal a bejelntését követően lép hatályba, és ahogyan Branislav Strýček, a Slovenské Elektráne vezérigazgatója mondta:

"A Mochovce-3 blokkja és embereink készen állnak az indításra. Azonnal megkezdjük az üzemanyag reaktorba való betöltését, miután ez az engedély érvényessé válik."

 

A reaktorindítás az az üzemanyag-betöltés befejeztével kezdődhet meg, és ha minden problémamentesen alakul, akokr 18 hét terheléses tesztelés időszaka következik. Ha nem jelentkeznek problémák, akkor ezt az időszakot egy 144 órás, teljes teljesítményű bemutató üzem zárja.

Amennyiben a Mochovce-3 után, jövőre a -4. blokk is üzembe állna, akkor a két új áramtermelő egységgel biztosíthatóvá válna Szlovákia áram-önellátása. A gazdasági tárca jelenleg úgy látja, hogy a 4-es blokk beindítására 21 hónap múlva kerülhet sor.