Az év elején hideg zuhanyként érte Szlovákiát a hír, hogy az egyik legnagyobb munkáltató, a pozsonyi Volkswagen autógyártó elbocsátásokat jelentett be, ám a Manpower munkaerő-piaci cég előrejelzése szerint ez nem jelenti a munkaerő-kereslet általános visszaesését - idézi a tanulmányt a pozsonyi Új Szó.

A Manpower által megkérdezett 750 cégvezető 13 százaléka az idei második negyedévben újabb alkalmazottak felvételét tervezi, elbocsátásokkal a megkérdezettek három százaléka számol. A legkönnyebben a feldolgozóiparban lehet majd munkát találni, ebben az ágazatban 20 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek.

A pénzügyi szektorban ez 19, a közlekedésben és a raktározásban 14 százalék. A sor végén az energiaszolgáltatók találhatók, amelyek között ugyanannyian vannak az elbocsátásokat tervezők, mint a munkaerő-toborzást fontolgatók.

A cégek nagyságát tekintve a nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok a legoptimistábbak, ezek 23 százaléka tervez munkaerő-toborzást és csak a három százalékuk elbocsátásokat. Elsősorban az autóipari, elektrotechnikai és gépipari vállalatok terveznek jelentős munkaerő-toborzást.