Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő átadta a két országot összekötő gázvezetéket, ami elősegíti Lengyelország és Szlovákia gázellátásának diverzifikálását - írta a pozsonyi Új Szó. Nem másról, mint a béke gázvezetékéről van szó – jelentette ki Mateusz Morawiecki az átadáson.

A kormányfő hozzátette, ez nem ugyanaz, mint amit Oroszország és Németország épített, célozva az Északi Áramlatra. Ezek a háború gázvezetékei voltak, amelyek hozzájárultak az európai destabilizációhoz, valamint ahhoz, amivel ma szembesülnünk kell.

Elmondták a kötelezőt

Az átadáson mindkét miniszterelnök kiemelte, rendkívül fontos, hogy csökkentsük az orosz gáztól való függőséget. Az észak-déli összeköttetés, amelyet most fejeztünk be, biztonság- és szabadságérzetet ad nekünk. Végre egy olyan alternatíváról van szó, amely révén nem függünk az orosz gáztól – mondta Eduard Heger.

A Szlovákiát és Lengyelországot összekötő gázvezeték 164 kilométer hosszú, 61,3 kilométeres a lengyel, illetve 103 kilométeres a szlovák oldalon, a nagykaposi elosztóállomástól a határig.

A vezeték hidrogénnel kevert földgáz szállítására is alkalmas, mivel a szlovák eustream gázszállító cstplakozott az összeurópai European Hydrogen Backbone kezdeményezéshez. A vezeték építése 2018 őszén kezdődött uniós támogatással, éves szállítási kapacitása ötmilliárd köbméter.