Szlovákiában változnak a közlekedési szabályok, amire az arra járó magyar autósoknak is figyelniük kell - derül ki a pozsonyi Új Szó cikkéből. Az első változás a kormány elengedését büntetni, ha a sas szemű rendőr kiszúrja a vétséget, mert valaki mobilozik vezetés közben, az komolyan megütheti a bokáját. Aki a mobilozás alatt még túl is lépi a sebességhatárt, az jobb, ha felkészül a legrosszabbra.

Aki vezetés közben kihangosító nélküli mobiltelefont használ, az arra számíthat, hogy a korábbi 100 euró (40 ezer forint) helyett 150 euróra (60 ezer forint) bírságolhatják. Ez a büntetés új felső határa. Azt is érdemes meggondolni, hogy jogi eljárásba bonyolódjunk-e a hatósággal, mert ezek eddigi 200 eurós eljárási díját 300 euróra emelték.

Rettentő szigorra számíthatnak Szlovákiában azok, akik egy településen belül 50 kilométer/órával vagy még ennél is nagyobb sebességgel lépik túl, a megengedett legnagyobb sebességet vagy országúton 60 kilométer/órát meghaladó különbséggel teszik ugyanezt.

Láthatáron a félmilliós bünti

A gyorshajtásért kiszabható legsúlyosabb bírság 250 és 800 euró között mozog, ha mindezt jogi eljárás keretében számolja ki a bíróság, akkor 500 és 1000 euró között mozog a tarifa. Ha egy sofőr egy éven belül legalább háromszor szabálysértésnek minősülő vétséget követ el, akkor elvehetik a jogosítványát.

Ján Bazovksy közlekedési szakértő szerint az autósokat nem bírságolni kell, hanem nevelni, mert nagyon sokan ülnek úgy a volán mögé, hogy nem tudnak vezetni vagy nem fogják fel, hogy milyen állapotban tehetik meg ezt. Régóta tudott, hogy a balesetek legfőbb oka nem a gyorshajtás, hanem az ittas vezetés. A rendőrségnek sajnálatos módon nincs elég embere, hogy kiszűrje az illuminált vagy részeg sofőröket.