Szlovákiában a kormány meg akarja emelni a sebességkorlátot a városon áthaladó autópályákon - írja a pozsonyi Új Szó. A jelenleg hatályos előírások szerint községben 50 kilométer/óra a legmagasabb megengedett sebesség, s ha a lakott területen keresztül autópálya is húzódik, ezen legfeljebb 90 kilométer/órával haladhatnak a gépkocsik.

A módosított törvényből viszont kiesik a 90 kilométer/óráról szóló szabályozás. Az új előírás szerint a községen áthaladó sztrádán a 3,5 tonnánál nem nehezebb gépjárművek maximális megengedett sebessége 130 kilométer/óra. A gyorsaságot természetesen ideiglenesen közlekedési táblákkal csökkenthetik.

A közlekedési minisztérium szerint azért szükséges módosítani a törvényt, mert az újonnan hatályba lépő uniós rendelet szerint minden új gépkocsinak, amelynek gyártását 2022. július 6-a után hagyják jóvá a vonatkozó hivatalok, rendelkeznie kell sebességet korlátozó rendszerrel. Az ISA (Inteligent Speed Assistent) rendsze villogó kijelzővel vagy hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt az előírt sebesség túllépésére. A rendszer az út mentén található közlekedési táblák és a GPS-adatok alapján szerez tudomást az aktuális sebességkorlátozásokról.

Bár a közlekedési tárca által kidolgozott törvénymódosítás hivatalosan csak jövő júniustól lép hatályba, a fővárosban már tesztelik, miközben a módosítás felháborodást váltott ki a fővárosi önkormányzat részéről. Matúš Valló főpolgármester arra figyelmeztetett, hogy a gépjárművel, ha gyorsabban haladnak, automatikusan nagyobb zajt generálnak, ráadásul az autók károsanyag-kibocsátása is megemelkedik. Példaként hozta fel a nyugat-európai országokat, ahol épp ellenkezőleg, a községeken áthaladó sztrádákon próbálják a lehető leginkább csökkenteni a gépkocsik sebességét.