Nyereményjátékkal buzdítanák oltásra az embereket Szlovákiában. A Covid-lottó nevű programot Igor Matovic pénzügyminiszter jelentette be - adta hírül az Euronews hírtelevízió. A játék lényege, hogy heti 2 millió eurót, vagyis mintegy hétszázmillió forintot sorsolnak ki a beoltottak között. A lottón mindenki részt vehet, akár a bejelentés hatására, akár már korábban beoltatta magát.

A játék egyelőre nem növeli mindenkinél az oltási kedvet. "Nekem nem nagyon növeli, mert sosem nyertem még semmit ilyen sorsoláson, de nyugodtan, aki szeretne, akkor bátran" – mondta egy pozsonyi fiatal a hírtévének.

Van viszont, aki szerint ez hatékony ösztönző lehet. "Tekintettel arra, hogy Szlovákiában vagyunk, ahol az oltási arány meglehetősen alacsony, alacsonyabb az európai átlagnál, úgy gondolom, hogy ez jó ötlet. Nehéz ösztönözni az embereket, különösen a szegényebb régiókban. Pozsonyban elég jó az oltási arány, de a keleti megyékben mindent meg kell tenni, mindent, amire lehetőségük van a döntéshozóknak, hogy az arányt feljebb tornázzák" – mondta egy pozsonyi nő.

A Covid-lottó várhatóan pár héten belül elindul, a nyereménysorsolásokat mindennap élőben közvetítik a televízióban.

Vakcinalottóval eddig az Egyesült Államokban próbálták növelni az oltási kedvet, például Ohio államban, az Európai Unióban elsőként Szlovákiában vezetik be. Hogy mennyire lesz sikeres a kezdeményezés, azt még nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy más tagállamok követik-e Pozsony példáját.